حضرت علی علیه السلام میفرمایند:
گویى قیامت شما را مى خواند، همچنان که شترران شتربچه را راند. کسى که جز به حساب نفس خویش پردازد، خود را در تاریکیها سرگردان سازد، و به هلاکت جایها دراندازد. شیطانهاى او مهارش را گرفته در سرکشى کشانند، و کردارهاى زشت او را در دیده وى زیبا گردانند...
نکات مهم این تشبیه زیبای حضرت:
۱- همین امروز ، همین لحظه و در تمام لحظات عمر، قیامت و مرگ شما را صدا میزند، مثل شتربان طناب به گردن شما انداخته و به دنبال خود میکشد و شما مثل بچه شتری رام و از همه جا بیخبر ، به دنبال این کاروان مرگ در حرکتید.
۲- اگر شما به چیزی غیر از محاسبه و توبیخ نفس خودتان بپردازید مثلا عیب جویی و غیبت از دیگران، چشم داشتن به ناموس دیگران و ... ، با دست خودتان راه را به سوی تاریکی و سرگردانی کج کردهاید و هر لحظه ممکن است به درهای خوفناک سقوط کرده و به هلاکت برسید.
۳- کسی که راه شما را کج میکند همان دشمن دیرینه و قسم خوردهی شما ، شیطان است. یکی از کارهایی که شیطان خیلی خوب بلد است و هزاران سال تجربه و مهارت پشت آن خوابیده است، زیبا جلوه دادن گناهان و زشتیهاست. شیطان از هر کسی با تجربه تر و ماهرتر است ، نفس هر شخصی را بهتر از خودش میشناسد و میداند نقطه ضعفش کجاست، از همان جا ضربه میزند.
مطالب بیشتر:
بخشی از وصیت نامه مولایمان حضرت علی علیه السلام
از هر نوع مرگی که فرار کنی به سراغت میآید
ویژگیهای فتنه در کلام حضرت امیر علیه السلام
تفسیر فوق العاده صفات خداوند در کلام حضرت امیر علیه السلام
پی نوشت:
بخشی از خطبه ۱۵۷ با ترجمه استاد شهیدی