حضرت امیر علیه السلام فرمودند:
... باید خردسالتان از کلانسالتان پیروى کند، و کلانسالتان به خردسالتان مهربان باشد. همچون بدخویان جاهلیت مباشید، که نه در دین فهمى دارند، و نه شناساى کردگارند، به صورت انسان، و درون پستتر از جانوران.
نکته تربیتی مهم:
کودکی که از بزرگترها حرف شنوی دارد باعث میشود بزرگترها با او مهربان باشند و از طرف دیگر اگر بزرگترها با بچهها مهربان و خوشرفتار باشند باعث میشود که کودک حرف شنو و پیرو باشد. نباشیم مثل پیرمردی که در مسجد محلهمان دیده بودم. پیرمردی همیشه عصبانی و همیشه صف اول نماز جماعت، یک روز از روزهای هفت سالگیام نشسته بودم صف اول، آرام و مودب، احساس بزرگی میکردم که ناگهان پیرمردی گشتالو داد زد: کرّه خر گمشو برو صف آخر!! اول نفهمیدم که با من است. ناگهان برق از سرم پرید، آنچنان پس گردنی زد که با صورت به زمین افتادم. بغض و اشک، نفرت از پیرمردهای مسجدی حتی نفرت از نماز تا مدتها گریبانگیرم بود.
بعدها هم که بزرگتر شدم، خوی جاهلیّت و نادانی را در آن پیرمرد میدیدم. کسانی که نه فهم درستی از دین دارند و نه خدای مهربانتر از مادر را میشناسند. فقط ورد زبانشان خدا و پیامبر است اما در عمل هیچ بویی از مهربانی خدا و پیامبرش نبردهاند. به تعبیر حضرت علی علیه السلام به صورت انسانند اما در درون پستتر از حیوان.
اخلاق خوش و مهربانی برای مسلمان یک شاخصهی مهم و معیاری سرنوشت ساز است. به نحوی که خشونت و بد اخلاقی انسانیّت انسان را از درون میخورد و خوی حیوانیّت را تقویت میکند.
مطالب بیشتر:
مناجات و نیایش حضرت امیر ع با حضرت حق
تعریف پارسایی از زبان امیر مومنان ع
کلام حضرت امیر ع در ستایش دنیا!
پی نوشت:
بخشی از خطبه ۱۶۶ با ترجمه استاد شهیدی