حضرت علی علیه السلام در خطبهای اینگونه مردم را موعظه کردند:
... اى مردم! آن که از خدا خیر خویش خواهد، توفیق یافته است، و آن که گفتهی او را راهنما گیرد به راست ترین راه هدایت شده که همسایه خدا در امان است و دشمن خدا ترسان. آن که عظمت خدا را داند، سزاوار نیست خود را بزرگ خواند. بلندى قدر کسانى که بزرگى پروردگار را مى دانند، در این است که برابر او فروتنى کنند...
بسیاری از علمای اخلاق بهترین دعا را دعا برای عاقبت بخیری میدانند، و طبق کلام حضرت همین دعا کردن و درخواست خیر از خدا، خودش توفیق میخواهد. هر کس عظمت و بزرگی خدا را باور کند، از ته قلب به قدرت و خالقیّت یگانه خالق هستی بخش اعتقاد داشته باشد و بداند که خدا تنها مدیر عالم و عادل و در عین حال مهربان و دلسوز جهان هستی است، قطعاً دیگر خودش را هیچ میبیند و در برابر عظمت پروردگار تواضع میکند.
تمام این عقیده بستگی به معرفت و شناخت ما از خداوند دارد، هر چه تلاش کنیم و خداوند و صفاتش را بهتر بشناسیم، تازه میفهمیم که خودمان چقدر ضعیف و کوچک هستیم. به قول معروف درخت دانش هر چه ثمره و میوهاش بیشتر و آبدارتر شود سر به زیرتر میشود. انسان هم هر چه علم و معرفتش بیشتر شود فروتنیاش بیشتر خواهد شد و اگر انسانی با سواد و تحصیل کرده دیدید که تکبّر دارد بدانید علمش تو خالی است و بهرهای از معرفت و عشق حقیقی نبرده است هر چند تا مدرک دکترا هم میخواهد داشته باشد باید بگذارد دم کوزه!!!
مطالب بیشتر:
قیمت انسان چقدر است؟(جواب حضرت امیر ع)
دو چیز در زمین مایهی امان از عذاب خدا بود
هیچ کاری با تقوا اندک نیست
توصیه حضرت امیر ع هنگام شنیدن حدیث
پی نوشت:
بخشی از خطبه ۱۴۷ با ترجمه استاد شهیدی