حضرت علی علیه السلام درباره عظمت علم الهی میفرمایند:
... از علم او پنهان نیست شمار قطره های باران، و نه ستارگان آسمان، و نه آن خاکریزه ها که باد با خود به هوا بردارد، و نه موری که بر سنگی صاف پای گذارد، و نه آرام جای مورچهای خرد و باریک در شبی سیاه و تاریک. می داند جای افتادن برگهای درختان را، و آهسته باز و بسته شدن دیدگان را. و گواهی می دهم که جز خدای یکتا خدایی نیست، و او را همانند و همتایی نیست...
مولایمان امیرالمومنین علیه السلام چه زیبا عظمت علم خداوند قادر متعال رابه تصویر میکشد. خداوند تعداد قطرههای باران را با تمام جزئیاتش میداند. در ذهن خود مجسّم کنید، مورچه سیاهی را که روی سنگ سیاهی در حرکت است، قطرات باران به شدت روی سنگ سیاه میخورد و شَتَک میزند به بدن مورچه. ذرات خاکی که از روی سنگ به هوا پرتاب شدهاند به بدن کوچک مورچه مینشینند. حال خداوند عزیز و مهربان ما تعداد ذرات خاک و تعداد ذرات آبی که روی بدن این مورچه است را میداند. وزن مورچه و تمام نیازها و دردهای او را هم میداند.
برگی که از درخت جدا میشود و سوار بر باد میچرخد و میرقصد، چه کسی جز خدا میداند که این برگ کجا آرام میگیرد و سرنوشتش چگونه رقم میخورد؟! خوارک چه حیوانی میشود؟! چه تعداد ذره خاک بر آن نشسته و چه وزنی دارد؟!
چنین خدایی آیا سزاوار ستایش و بندگی خالصانه نیست؟! من گنهکار روسیاه چگونه در برابر چنین خدایی قلدری میکنم و به علم و توانایی خودم مینازم!؟ وای بر من که ذرّهای به غیر خدا دل ببندم در حالی که خداست یگانه معشوق و یگانه معبود همه مخلوقات جهان هستی اعم از انس و جن و اشیاء و حیوانات!
مطالب بیشتر:
پی نوشت:
بخشی از خطبه ۱۷۸ با ترجمه استاد شهیدی